Laminaat leggen

Laminaat leggen

Laminaat is erg aantrekkelijk voor de meeste huishoudens, dit komt doordat het erg gemakkelijk schoon te houden, slijtvast en relatief goedkoop is. Daarnaast zijn er erg veel verschillende soorten, maten en kleuren. Het leggen kan wel een hele klus zijn, maar met goede instructies kan bijna iedereen laminaat leggen. Daarom hebben wij voor u een stappenplan gemaakt waarmee u uit de voeten kan.

Gratis offertes vergelijken


Stap 1, Oppervlakte berekenen

Voordat u iets legt of koopt, is het verstandig om eerst de oppervlakte van de ruimte op te meten door de lengte keer de breedte uit te rekenen. Nu hebt u de oppervlakte, maar tel hier nog 10% bij op om zaagverlies te voorkomen. Op de pakken laminaat in de winkel staan de inhoud, zo berekend u snel wat u nodig hebt. Koop hierbij liever te veel dan te weinig, dichte verpakkingen kunt u met de bon weer terugbrengen.

Stap 2, Ondergrond egaliseren

Is uw betonnen ondergrond niet egaal, dan kan uw laminatenvloer ook scheef komen te liggen. Werk eventuele oneffenheden weg met egaliseercement. Zo hebt u een rechte vloer waar uw vloer beter tot zijn recht komt.

Stap 3, Ondervloer leggen

Is uw betonnen vloer geëgaliseerd en helemaal opgedroogd? Dan kan de ondervloer gelegd worden. Leg deze zo, dat de aluminium of de gouden kant bovenop ligt. Rol dit bij de rand zo uit, dat hij 1 centimeter bij de muur oploopt. De naden plakt u af met aluminiumtape.

Stap 4, Viltplaten

Kiest u voor viltplaten als ondervloer, leg deze dan in een halfsteens patroon. Leg de platen ook niet te strak tegenelkaar, ze kunnen namelijk nog gaat uitzetten. Het voordeel is, dat u deze platen ook niet hoeft vast te lijmen, ze zijn hierdoor ook gemakkelijk weer te verwijderen.

Stap 5, Acclimatiseren

Een laminaten vloer kan niet zomaar gelegd worden, het moet namelijk eerst op kamertemperatuur komen. Leg het daarom minstens 48 uur in de kamer waar u het gaat leggen. Zet ze hierbij niet tegen de muur aan, dan kunnen de planken kromtrekken.

Stap 6, Eerste baan leggen

Begin altijd te leggen in een hoek, voor het mooiste resultaat. Leg afstandshouders tegen de muur en plaats de eerste lamel. Kijk wel voordat u begint, naar de instructie op de verpakking. Hebt u de eerste baan gelegd, dan kunt u de tweede baan aan de eerste rij klikken.

Stap 7, Lamellen zagen

In bijna geen enkele ruimte kunnen alleen maar hele lamellen, er moet daarom ook gezaagd worden om ze pas te maken. Dit kan op twee manieren, met de handzaag of met een decoupeerzaag.
Decoupeerzaag: U begint met aftekenen op de onderkant, hier begint u ook met zagen. Aftekenen kan gemakkelijk door het laminaat tegen het open gedeelte te schuiven, nu tekent u gemakkelijk het gedeelte dat u af moet zagen af.
Handzaag: Met de handzaag begint aan de bovenkant te zagen. Teken hem net zo af als bij de decoupeerzaag. Het enige wat u anders moet doen, is het laminaat een halve slag draaien, zodat de gezaagde kant tegen de muur komt te liggen. Hier komen namelijk nog plinten overheen.

Benodigdheden laminaat leggen

Benodigdheden

Voordat u aan de slag gaat, moet u natuurlijk eerst een aantal hulpmiddelen klaarleggen die leggen van de vloer gemakkelijker maken. Om de vloer compleet te maken hebt u het volgende nodig:

  • Laminaat
  • Plinten
  • ondervloer
  • Afhankelijk van de ondervloer, aluminiumtape
  • Indien nodig, egaliseercement
  • Decoupeerzaag
  • Potlood
  • Profielmal
  • Rolmaat
  • Winkel- en zwaaihaak
  • Afstandshouder
  • Hamer

Stap 8, Tweede baan

Nu de eerste baan is gelegd, begint u te leggen met het afgezaagde gedeelte van de laatste lamel. Hierdoor verspringen de naden en krijgt het een mooi effect. Is het afgezaagde stuk 30 centimeter of kleiner? Verzaag dan een nieuwe plank, 30 centimeter is namelijk te kort. Zorg ervoor dat de eerste twee banen strak en stevig liggen, zo voorkomt u in een later stadium problemen.

Stap 9, Klikken

De lamellen moeten aan elkaar geklikt, of gehaakt worden. De twee lamellen worden in een hoek van 45 graden aan elkaar bevestigd. Schuif de lamellen met de kopse kant tegen elkaar en klik ze vast.

Stap 10, Positie bepalen

Veel woningen hebben muren die niet recht lopen, uw laminaat komt hierdoor ook scheef te liggen. Door de dubbele baan, zodat u een gewenste ligging hebt gevonden. De ruimte die is ontstaan tussen de muur en het laminaat, kunt u opvullen met extra afstandshouders. Nu kunt u de rest van de vloer leggen. Controleer regelmatig of er geen kieren tussen de lamellen ontstaan is, deze kunt u nu nog wegwerken, maar als de hele vloer ligt is dit niet meer mogelijk.

Stap 11, Lastige obstakels

In een kamer zijn er meerdere obstakels die in de weg kunnen liggen bij het leggen van een nieuwe vloer, denk hierbij aan deurposten, drempels en leidingen. Met een profielmal kunt u deze vormen aannemen en aftekenen op de lamel. De naalden van de profielmal nemen de vorm van het obstakel aan als deze er tegenaan wordt gedrukt. Neem de vorm over op het laminaat en zaag het uit. Zorg er wel voor dat u een centimeter speling hebt. Deze centimeter is bedoeld voor het laminaat, dit kan namelijk nog gaan uitzetten.

Stap 12, Leidingen door de lamel

Loopt er een leiding waar u de vloer wilt leggen? Zaag dan het laminaat op de hoogte van de leiding door. Zaag de straal van de leiding uit op beide kanten van de lamel. Zaag deze uit en plaats de twee stukken om de leiding. Lijm vervolgens de kopse kanten aan elkaar.

Stap 13, Laatste baan op maat zagen

De laatste baan lamellen, zijn vaak geen hele meer en moeten exact op maat gezaagd worden. Vooral als uw muren niet haaks op elkaar lopen. Dit is gemakkelijk op te lossen, door een lamel boven op de laatst gelegde lamel te leggen. Leg hier een andere lamel bovenop en schuif deze tegen de muur aan. Plaats tussen de muur en de lamel wel een afstandshouder. Teken nu de rand van de tweede lamel af op de eerste en zaag deze op maat. Klik hem vervolgens iets schuin vast in het profiel.

Stap 14, Laatste stukje onder de verwarming?

Komt het laatste gedeelte onder de verwarming te liggen, dan is het lastig om deze strak tegen de rest aan te leggen. Hiervoor kunt u een slagijzer gebruiken, deze haakt u achter het gezaagde gedeelte onder de radiator. Met een hamer tikt u hem op de juiste positie en kunt u hem vast klikken.

Laminaat leggen onder verwarming
 

Onderhouden

Nu u uw mooie laminatenvloer hebt gelegd, wilt u deze natuurlijk goed onderhouden. Het voordeel van deze vloer is dat hij zeer weinig onderhoud nodig heeft. Af en toe met een licht vochtige doek is voldoende. Ga echter niet dweilen of moppen, de MDF ondergrond is niet waterbestendig en zal beschadigen. Is uw laminaat toch hevig vervuild, gebruik dan een speciaal schoonmaakmiddel voor laminaat. Wat u ook tegen wilt gaan op een nieuwe vloer, zijn lelijke krassen. U kunt dit voorkomen door viltdoppen onder tafel- en stoelpoten te monteren. Het is zonde dat er na het leggen van een nieuwe vloer gelijk krassen op zitten.

Hatibo inschakelen

Indien u het werk liever uit handen geeft dan is dat eveneens mogelijk bij Hatibo. Onze vloeren specialisten leveren vakkundig resultaat tegen aantrekkelijke tarieven. Indien u een offerte aanvraagt dan ontvangt u op korte termijn meerdere reacties van vakmannen bij u uit de buurt. Door de offertes te vergelijken krijgt u een goed beeld van de gangbare prijzen en mogelijkheden.